Kyle Smeets en Niels Peters Katame-no-kata

Wie zijn wij?

Wij zijn Kyle Smeets (24) en Niels Peters (23), beoefenen respectievelijk ruim 16 en 10 jaar judo en zijn beiden dragers van de 3e dangraad. Buiten het feit dat we zelf met veel enthousiasme trainen bij SV Nippon Waubach in Landgraaf, geven we wekelijks ook judoles aan kinderen. Daarnaast zijn we samen als duo ook sinds 2 jaar ook actief in het onderdeel ‘kata’ en doen wij regelmatig mee aan zowel nationale als internationale wedstrijden.

Wat houdt kata precies in?
Om een kort beeld te geven over wat kata precies inhoudt: Kata kan het best worden beschreven als een reeks voorgeschreven technieken waarbij de principes van iedere techniek zo correct mogelijk moeten worden gedemonstreerd aan een (vijfkoppige) jury. Tot voor kort was kata, als wedstrijdvorm, nog relatief onbekend binnen het judo, maar inmiddels is het wereldwijd met een flinke opmars bezig.

Eind 2021 hebben we samen besloten actief deel te gaan nemen aan zowel nationale als internationale kata wedstrijden in de categorie ‘Katame-No-Kata’. In een relatief korte periode zijn wij hierin enorm gegroeid en hebben wij een behoorlijk aantal mooie resultaten behaald, hetgeen er (o.a.) toe geleid heeft dat wij sinds 2022 officieel deel uitmaken van het Nederlandse Kata Team. Sindsdien hebben wij diverse prijzen in de wacht gesleept en zijn wij zelfs Europees kampioen geworden in de U23 klasse.

Ondanks het feit dat wij reeds een aantal mooie resultaten hebben behaald – afgelopen juni zijn wij 2e geworden op het EK in Slovenië tijdens ons debuut bij de senioren – zijn wij constant bezig om onszelf te ontwikkelen en te verbeteren, en met succes! Zo hebben we afgelopen vrijdag 21 juli te horen gekregen dat wij door de Nederlandse Judo Bond zijn geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen in het Katame-No-Kata op het WK Kata a.s. 28 en 29 oktober in Abu Dhabi.

Naar Judo Kata Team Limburg